Kysyttyä – FAQ

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Jokaisessa lippukunnassa on joitakin omia käytäntöjään koskien muun muassa rahojen käyttöä ja muita varsin käytännönläheisiä arkipäiväisiä asioita. Tämän paperin tarkoitus on selvittää meidän lippukuntamme käytäntöjä. Palautetta tästä paperista ottaa vastaan lippukunnan sihteeri.

Kaverini tahtoo partioon, mitä teen?
Neuvo kaveriasi ottamaan yhteyttä lippukunnan ikäkausivastaavaan. Näin kaikkia tulevia lippukunnan jäseniä kohdellaan tasavertaisesti, eikä kukaan pääse suoraan mahdollisen jonon ohi toimintaan.

Tahdon kurssille?
Paras tapa varmistua kurssille pääsystä on olla yhteydessä oman ikäkauden luotsiin tai lippukunnanjohtajaan. Ota huomioon, että joillekin piirin ja SP:n kursseille otetaan vain tietty määrä osanottajia yhdestä lippukunnasta per järjestyskerta – kurssista riippuen. Kursseihin voi tutustua muun muassa piirin ja SP:n verkkosivuilla tai kysymällä luotsilta tai lippukunnanjohtajalta.

Tahdon kisaamaan?
Kisaaminen on hieno tapa kehittää omia partiotaitoja ja pitää partiokivaa. Kisaamaan pääsee, kun kasaa kisavartion ja ilmoittaa vartion kisaan kisajärjestäjän ohjeiden mukaisesti. Kisaaminen katsotaan tapahtumaksi, josta ilmoitetaan normaalisti tapahtumavastaavalle. Lippukunta maksaa kisavartion osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Kisoista saa lisätietoja SP:n verkkosivuilta.

Tahdon tavaraa varastosta, mitä teen?
Tavaraa annetaan lainaksi vain lippukunnan johtajille. Varaston avaimet ovat kalustovastaavilla, jonka kanssa sovitaan erikseen kaluston nouto ja palautus. Kalustovastaavaan otetaan yhteyttä vähintään viikkoa ennen sovittua tapahtumaa. Lainattu kalusto on lainaajan vastuulla kunnes se päätyy takaisin varastoon huollettuna ja puhdistettuna. Lainatut tavarat ja niiden palautus merkitään lainausvihkoon.

Haluan käyttää rahoja, miten toimin?
Usein tulee eteen tilanne, että oman ryhmän toiminnan tai tapahtuman järjestämisessä pitää tehdä joitain tarvikehankintoja. Silloin on tarpeen kääntyä lippukunnan varojen puoleen – kenenkään ei tarvitse kuluttaa omia senttejään vaikkapa oman ryhmän suoritusmerkkien hankintaan. Omista hankinnoistaan saa omat rahansa ainakin osittain pois täyttämällä kulukorvauslomakkeen ja toimittamalla sen kuitteineen sihteerille. Lämpöpaperikuiteista kannattaa ottaa valokopiot, etteivät ne haalistu. Sihteeri esittelee kulukorvaushakemukset hallitukselle, joka päättää tapauskohtaisesti kulujen korvaamisesta. Suurempien maksujen osalta kannattaa hankinnoista keskustella etukäteen hallituksen kanssa.

Olen järjestämässä tapahtumaa, mitä pitää tehdä?
Ilmoita tapahtumasta hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua tapahtumavastaavalle. Ilmoita mitä olet järjestämässä, missä tapahtuma pidetään, kuinka monta osanottajaa on luvassa ja kuinka kauan kyseinen tapahtuma kestää. Tapahtuman jälkeen muista täyttää tapahtumaraportti, joka palautetaan johtajahuoneen tapahtumavastaavan laatikkoon.

Tahdon käsikirjan, miten toimin?
Lippukunnan kirjallisuutta saa lainata kotiinsa kuittaamalla lainaukset kalustonlainausvihkoon.

Tahdon avaimen kololle, miten toimin?
Kolon avaimia kannattaa tiedustella lippukunnanjohtajalta.

Kololla on jokin hullusti/rikki/puuttuu jotain, miten toimin?
Kolo kiinteistönä on Sipoon kunnan omaisuutta, ja vastuumme on tarkkailla sen kuntoa. Kun jotakin huomataan olevan rikki, on siitä paras kertoa eteenpäin mitä pikimmiten. Kolon varustuksesta ja kunnosta vastaa kolovouti.

Kaverini ansaitsee tunnustusta partiotyöstä, miten toimin?
Palautteen antaminen on tärkeä osa partiota. Paras tapa antaa palautetta on yksinkertaisesti mennä kertomaan asianosaiselle henkilökohtaisesti kuinka iloinen olet asianosaisen työstä. Lippukunnassa myönnetään ansioituneille johtajille myös ansiomerkkejä. Kannattaa ehdottaa ansiomerkin saajaa ansiomerkkitoimikunnalle aina kun sellainen tulee mieleen. Niin varmistat ansiomerkin päätymisen mielestäsi oikealle henkilölle. Ansiomerkkitoimikunnassa toimivat aina kulloinenkin lippukunnanjohtaja ja Vuoden Hukka.

En saa mailia, miten toimin?
Voi olla, että sähköpostisi roskapostisuodatin ei salli partiolistoilta tulevia posteja (yleinen muun muassa hotmailin kanssa). Tarkista, että olet listoilla ottamalla yhteyttä sähköpostilistan ylläpitäjään.

Osoitteeni/puhelinnumeroni/sähköpostini muuttui, miten toimin?
Muutokset omissa yhteystiedoissa voi päivittää lippukunnan jäsenrekisteriin osoitteessa http://spfs.clubonweb.com valitsemalla omien tietojen päivitys. Tarvitset tunnistautumiseen jäsenkortista löytyvän ilmoittautumistunnuksen. Voit myös ottaa yhteyttä jäsenrekisterinhoitajaan, joka voi tehdä muutokset puolestasi.

Ryhmän retkellä tapahtui jotain ikävää, miten toimin?
Hälytä apua tilanteen vakavuuden mukaan. Ilmoita tapahtuneesta lippukunnanjohtajalle. Tilanteen jälkeen on hyvä olla yhteydessä retken osanottajien vanhempiin. Muista, että aina ennen retkiä on hyvä kerrata ja tutustua Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeisiin ja Uudenmaan Partiopiirin kriisiviestintäohjeeseen. Näihin ohjeisiin perehdytään lähes kaikilla johtamiseen keskittyvillä kursseilla. Varmista, että EA-laukku on aina mukana retkillä!